Reflektioner över jobbiga upplevelser

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

Många tankar far i mitt huvud idag. Jag har pratat om förlossning med en kvinna. För många kan det vara traumatiska upplevelser att föda fram ett barn. Det som fascinerar mig är hur man skaffar sig fler barn fastän man vet att det gör ont. Det är antagligen att man får ett underbart knyte att hålla i som överväger allt annat.

Kvinnan som jag pratat med har sedan hon fött ett barn haft problem med bland annat bäckenet och ryggen sedan barnet föddes. Det var en väldigt jobbig upplevelse och än i dag efter ett antal år så har hon fortfarande problem med sin kropp. Nu är det ju så att det är många, bland annat jag, som har haft bra graviditeter och förlossningar.

Hur påverkar dessa födslar oss egentligen? Det som kommer för mig nu är mina egna graviditeter som var fantastiska. Allt gick bra med graviditet och förlossningar och de gick väldigt fort med alla tre. Vår dotter Nathalie dog efter fyra veckor, hon var mittenbarnet. När så Sebastian var i min mage så började jag mot slutet av graviditeten att komma ihåg vilken smärta det innebar att föda. Det kom jag inte håg när Nathalie skulle födas. Det har förundrat mig, eftersom jag så påtagligt kände skillnaden. Kan det vara så här att när Nathalie föddes så hade jag hunnit bearbeta, på ett undermedvetet plan, Robins födelse (äldste sonen)? Men när Sebastian skulle födas så kom jag ihåg smärtan påtagligt på grund av att när Nathalie dog så var det sorgen som tog överhand och någon bearbetning av smärtan av att föda inte blev av. Därav gjorde den sig påmind när jag skulle föda Sebastian? Intressant tanke, tycker jag.

Det är ju även en fantastisk gåva i barnet som man får i sina händer när barnet är fött vilket också hjälper till att ”glömma” smärtan, som man får i och med förlossningen.

Då undrar jag samtidigt hur många är det som bearbetar en smärtsam förlossning? Det kanske inte är så många, men det vore nog inte så dumt att göra det för att bli fri från den obehagliga känslan som fortfarande finns kvar inom en och som kanske ”satt” sig någonstans i kroppen som en smärta, problem…

Ett tips till er som är gravida innan foglossningen sätter i gång, gå och kontrollera hos t ex en naprapat om bäckenet är rakt. Är det snett och ena benet är längre än det andra så är risken stor att man får foglossning och det sägs inte vara så roligt. Tipsa gärna andra. Jag kontrollerade mitt bäcken, vilket visade sig vara snett när jag var gravid med Robin, detta gjorde jagnär jag var i början av min graviditet och jag hade aldrig några problem med foglossning.

Ha det gott! Med ljus och värme!

Jeanette