Ångest

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

Jag har under årens lopp pratat i omgångar med personer som får ångest. Jag har också dem som kommer på behandlingar som har ångest. Ångesten är i sig inget farligt men den kan upplevas som fruktansvärt jobbig för den som får den. En kvinna beskrev den som någon form av flöde/energi som satte igång och går igenom hela kroppen, andhämtningen ökar, hjärtat slår snabbare, det bultar i huvudet och känns allmänt konstigt och obehagligt i kroppen… Många blir skräckslagna när dessa obehagliga symtom gör sig gällande.

Jag hade en kvinna för några år sedan som kom på behandling bland annat därför att hon hade en sådan ångest. Hon kunde inte förstå varför hon fick ångest. Hon tyckte att det liv hon levde var bra. Hon hade man och barn och det fungerade bra. När vi så började titta bakåt i tiden så konstaterade hon att det hade varit väldigt jobbigt på hennes arbete några år tidigare och varje gång som hon tänkte på arbetet och kände att hon hade mycket som skulle göras där, så kom ångesten. Sedan fanns det saker från barndomen som inte hade varit så roligt och det var också saker som låg i hennes ryggsäck. Sedan finns det alltid andra saker som man lägger i ryggsäcken som man tror inte påverkar en så mycket.

Det finns även de personer som varit med om traumatiska upplevelser i sin barndom på olika sätt. Det man oftast kanske gör är att man ”gömmer” undan detta för att inte komma ihåg det man varit med om. Det är då som om man inte har varit med om det. Sedan tänker man inte så mycket på det under årens lopp, men upplevelserna, obehagen, skräcken… finns hela tiden med en på vägen genom livet. Dessa upplevelser bär man med sig hela livet om man inte tar och bearbetar dem. De ligger i ryggsäcken vi bär med oss på vår vandring. På vägen så fyller vi på ryggsäcken allteftersom med svåra, tunga upplevelser som vi får vara med om i livet. När vi så blir äldre så är ryggsäcken så full, så full och då orkar man inte bära denna tunga ryggsäck längre. Då kanske ångesten kommer och ”knackar” på.

Jag har flera gånger skrivit i min blogg vikten av att bearbeta jobbiga händelser som vi får vara med om i våra liv. I min bok ”Trädgården inom dig” så skriver jag om hur man bland annat kan släppa på inre blockeringar samt olika meditationer där man också kan släppa på inre blockeringar och hämta ny kraft och energi. Du kanske har egna metoder att bearbeta dina upplevelser på, det är bra. Det gäller att hitta sina vägar som är bra för just mig.

Med ljus och värme

Jeanette