Några dagar i Paris

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

Underbart med några dagars ledighet i kärlekens stad, Paris. Solen sken och det var vackert väder alla dagar. Någon av dagarna var det nog 30 grader ute och på kvällen var det inte under 23 grader. Såg att Marc lagt in en bild från caféet, på facebook, vid Hotellet. Där var det fullt med folk varje kväll. Härligt att lyssna till sorlet av franska och även andra språk. Många ungdomar som kom dit och spelade gitarr och drack vin, de satt på trappor, trottoarkanter…och det var glada.

Paris är en sevärd stad på många sätt, jag tycker om livet i Paris, målarna som finns överallt, stånden efter Seine med målningar… Paris har verkligen många vackra byggnader att titta på. Att vara vid Mont Martre är en fröjd. Det är så roligt att titta på målarna som målar av turisterna,de målar karikatyrer och klipper med en sax ut profilen på turisterna som så önskar… Maten är god och man sitter länge och bara njuter av musikanter som kan komma förbi och spela och sedan gå runt med sin mössa och samla in en slant för att sedan gå vidare till nästa ställe.

Vi satt på tunnelbanetåget när en kvinna snabbt kom in, hon ställde upp en förstärkare, drog snabbt upp mikrofonen och tryckte i gång musiken, sedan började hon sjunga för fransmännen som satt där trötta och hängiga och för oss turister som fascinerades över att man förmår sig att bara ställa sig där och sjunga. Hon sjöng vackert för oss mellan två stationer. Innan vi nådde tredje stationen gick hon snabbt runt och samlade in pengar som hon fick av turister. Fransmännen är väl så vana vid detta att de bara lyssnar med ett halvt öra, om de ens lyssnar. Sedan rusade hon ut och sprang iväg för att hinna in till nästa vagn och så fortsatte dagen för en fransyska…

Några saker som jag kommer ihåg att jag blev medveten om och uppskattade med Sverige var, när jag bodde i Paris på -70 talet, att vi har det så bra i Sverige. Då såg jag många uteliggare som var och grävde i soporna efter mat. Kommer ihåg en äldre kvinna som hade en tjock kappa på sig, mössa, vantar och kängor. Ingenting var rent eller helt på henne. När hon gick där bland soporna och letade så skakade hon i hela kroppen. Kommer ihåg att jag tyckte det var obehagligt. Själv gick jag i en blus och kjol på väg till jobbet tidigt på morgonen, en varm sommardag. Jag kommer ihåg att jag uppskattade att jag fick mat för dagen och kunde gå till ett arbete. Jag kände en stor tacksamhet!

När vi nu var i Paris så såg vi även uteliggare och många som tiggde pengar på olika sätt. En man satt på en trottoarkant och hade en hund med sig som hade fyra valpar.Han och tiggde pengar till mat för honom och hundarna. Något mer som slog mig var att det var så smutsigt på gatorna. Överallt låg det fimpar och på vissa ställen luktade det väldigt illa, hundbajs tog man inte upp utan det fick ligga kvar… Det är väl fantastiskt att vi bor i ett så rent land ändå.

Många fransmän röker och det märker man när man sitter på en restaurang, även om man sitter inomhus, så är ju fönstren vidöppna när det är varmt ute och röken blåser givetvis in och man känner av cigarettlukten. Ser att det är så många färre som röker här i Sverige än vad det var där i Paris. Vi har kommit långt vad gäller detta i Sverige och i och med det så leder till bättre hälsa och välmående för kroppen. Det är även på väg i andra europeiska länder, vad gäller att inte röka på restauranger…

Underbart att bli uppmärksammad på sånt som gör att jag uppskattar vardagen mera, där jag bor.

Med ljus och värme!

Jeanette