En kvinnas sorg bearbetas

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

På psykiatrilektionen i dag sa vår lärare att forskning nu konstaterat att sorg, smärta, depressioner…man gått igenom i sitt liv, kan vara en anledning till att man får problem, spänningar eller inflammationer i ryggen…  Man ”lägger” så att säga sina smärtor i kroppen, som då i stället blir spänningar eller inflammationer. Underbart att forskningen går framåt!

Jag blev väldigt glad att höra detta, eftersom det bara bekräftar det jag redan vet och tror på. I min bok så skrev jag om en kvinna som kom till mig för några år sedan och bearbetade sin smärta. Där konstaterade jag att hennes problem i ryggen berodde på den smärta och sorg som hon bar på, men genom bearbetning så släppte det. Du kan läsa om det jag skrivit i boken nedan. Återigen det är väldigt viktigt att bearbeta det som man går igenom som är smärtsamt. Läs nedan om denna kvinnas sorg.

Ha det gott!

Med ljus och värme

Jeanette

Anitas svåra sorg

En vacker kvinna kom en dag in på min mottagning. Fastän hon såg ”trasig” och trött ut så var hon utåt sett en kvinna som verkade veta vad hon ville med sitt liv. Anita hade haft några tuffa år som tärde på henne. Anita trodde att hon själv skulle kunna bearbeta sin sorg som hon hade burit på under några år. Till slut kände Anita att hon behövde hjälp. På måfå ringde hon för att höra om jag kunde hjälpa henne.

När Anita kortfattat berättade vad hon varit med om, talade jag om att hon borde gå in i ”Din inre trädgård” och bearbeta den sorg och smärta som hon bar på.

Anitas andra man dog, han som var hennes allt och som lämnade ett stort tomrum efter sig. I det läget började hon att tappa fotfästet, hon hade haft en annan man innan den här sista relationen. Den relationen var inte alls bra och det hade hon inte bearbetat och nu med denna sorg blev det bara för mycket. Anita flyttade, efter ett tag, hemåt igen. Där blev hon fäst vid en man som inte var en man som gav, utan det var en man som tog för sin egen vinnings skull. Anita klamrade sig fast för hon trodde att det var mannen som hon behövde. Vad Anita behövde var någon som brydde sig om henne, någon som kunde ge henne tröst. Anita var förvirrad i sin sorg.

Relationen till ena barnet var inte så bra och det tyngde henne. Anita blev anklagad för både det ena och det andra. Det lades ovanpå allt annat som hon hade gått igenom. Hon hade väldigt ont i rygg, nacke och axlar. Speciellt i ena axeln. Den var så öm att det inte gick att röra den. Jag sa att vi går först in i ”Din inre trädgård” innan vi tar de fysiska krämporna och jobbar med dem.

Vi började med att gå in i ”trädgården”. Det enda Anita ”såg” var att allt bara var mörker
”Jag ser inget”, sa Anita.
”Är det en dimma, mörker, beskriv vad inget är?”, sa jag.

Det var mörker, bara svart som Anita såg framför sig. Eftersom hon var väldigt nere så var det så som Anita kände sig invärtes, hon kände sig som om allt bara var mörker. Chakrana vara stängda på henne och hade säkert varit stängda ett bra tag.

Anita fick börja med att blåsa i ballonger och det blev rätt många innan hon kunde se en början av sin ”trädgård”. Vad som hände varje gång som Anita släppte på blockeringar och spänningar i kroppen, var att hon fick starka kramper i ryggen. Jag såg hur ont det gjorde. Jag hjälpte till så att kramperna släppte, samtidigt som hon blåste i sina ballonger. För varje gång gruvade Anita sig att komma för dessa kramper gjorde så ont men efter första behandlingen kände Anita att något hade hänt. Hon mådde lite bättre, så hon fortsatte, fastän hon tyckte det var jobbigt med kramperna.

Den andra behandlingen fortsatte ungefär lika som den första, med väldiga kramper i ryggen. Anita blev stel som en pinne när hon fick ont i ryggen. När det gjorde som ondast kom tårarna trillandes nerför kinderna.

På tredje behandlingen kunde hon inte förstå vad som höll på att hända. För nu började Anita må så pass mycket bättre, om man jämför med hur hon kände det när hon kom första gången. Hon kom nu lättare in i trädgården och en tunna kunde bland annat eldas upp.

På fjärde behandlingen var kramperna inte alls starka. Anita uppmärksammade också detta. Jag såg redan gången innan, att det var något bättre. Nu syntes det på henne att en ny kvinna började ”träda fram”. Hon såg mycket gladare ut och det strålade om henne. Hon hade färgstarka kläder på sig som passade henne utmärkt. Hela Anita utstrålade glädje. Detta fick Anita även nu höra från sina arbetskollegor.

Anita fortsatte behandlingarna tre gånger till och allteftersom tiden gick så släppte kramperna i ryggen när vi behandlade. När Anita kom den sjätte gången, pratade vi om hennes fysiska problem. Då berättade Anita att hon inte längre hade ont i sin axel som hade varit så öm. Ryggen var också mycket bättre, likaså nacken. De kramper som hon hade haft var de spänningar som hon burit på under lång tid. När dom då bearbetades, släppte även spänningarna i ryggen.