Chakran

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

I min bok ”Trädgården inom dig” har jag börjat med att skriva i kapitlet om chakran följande ”Stimulera dina chakran så att du kommer mer i balans. Då orkar du mer och din kropp och själ mår bättre”.

Vi har sju stora energicentra i vår kropp och dessa kallas för chakran. Varje chakra står för en färg och är även kopplad till något organ som det ”styr” över. Eftersom varje chakra har en färg så kan man stimulera det chakrat genom att använda färger i kläder. De färger som finns i chakrana, som för den delen sitter i ryggraden, är rött för rot chakrat, orange för navelchakrat, gult för solarplexus, grönt för hjärtchakrat, blått för halschakrat, indigo för pannachakrat och lila för kronchakrat. Som du märker så finns inte svart med i något chakra och den färgen står för sorg i många länder. Ungdomar klär sig ofta i svart för att de behöver få distans, ”låt mig vara”… Jag brukar säga att svart inte ger energi utan den tar energi. Nu säger jag inte att man inte får ha svart, det får man visst det och det är snyggt med svart. Det jag vill säga är att om man ofta bär svart så kanske man ska fundera på varför, det kan kanske finnas någon annan anledning än att man blir smal av den. Man kan alltid variera sig och bära någon annan färg ibland.

En kvinna kom till mig och hon bar jämt svart. Sedan hon börjat bearbeta och släppa iväg jobbiga händelser i sitt liv, så har hon även börjat använda färger i kläderna. Hon tycker inte om svart längre. Det tycker jag var roligt att höra.

Stimulera dina chakran genom att använda färger på dina kläder. Om vi är med om någon jobbig händelse i våra liv, låt oss säga att föräldrarna skiljer sig. För barnet blir det då oftast en svår separation som barnet får vara med om och kanske det även känns som ett svek. Då är det hjärtchakrat som barnet ”blockerar”. För att börja läka sitt hjärtchakrat så behöver man ha grönt eller rosa på sig, man kan vara ute i skogen och njuta av dess skimrande gröna färger. Har du förresten tänkt på vad rofylld man blir av att gå i skogen. Barnet känner säkerligen också en viss oro och ängslan över vad som kommer att hända härnäst och då kanske barnet även blockerat solarplexus, glädjen försvann kanske i och med föräldrarnas skilsmässa och då är det navelchakrat som barnet blockerat… Barnet blockerar på detta sätt sina chakran som inte flödar av energi som de ska och det påverkar barnet genom livet om ingen bearbetning sker.

Det är viktigt att bearbeta jobbiga händelser som vi varit med om som barn och även som vuxna för att vi ska må riktigt bra. Gå in och läs under fliken ”klienterna berättar” och brev nummer 16 ”Incest”, på min hemsida. Den kvinnan, som skrev brevet, kom till min praktik och sa ”Jag har ett hål i min själ och jag vet inte vad det är”. Hon var omkring 45 år när hon kom till mig för att släppa på sin otroligt svåra smärta som hon upplevde vid två års ålder och lyckades med det. Hade hon inte släppt den så hade hon fortfarande antagligen haft ett hål i sin själ och inte mått bra.

Med ljus och värme

Jeanette