Spegling

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

En underbar klient sa i dag: om du vill använda något av det vi tar upp så varsågod. Så det tänker jag göra.

Vi har bland annat pratat om ”spegling” som jag tänker ta upp. Om jag t ex ofta blir väldigt irriterad över människor som är auktoritära, så bör jag fundera över vad anledningen till det kan vara. I detta fallet så handlar det om en speciell person som min klient (vi kan kalla henne för Lena) känner stark irritation över (Lena känner så i princip inför alla som är väldigt auktoritära). Hon kan må riktigt dåligt över det sätt som kvinnan hon känner brukar vara på.

När man ”speglar sig” i någons sätt att vara, som man ogillar, så kan det oftast vara så att man själv har det beteendet mer eller mindre. När jag tog upp detta med Lena så såg jag hur kroppsspråket förändrades på henne, hon menade att så var verkligen inte fallet. Lena var absolut inte själv auktoritär, det Lena inte tyckte om var den andra kvinnans sätt att vara. Men när hon hade funderat ett tag så erkände hon att hon själv kunde vara lite auktoritär och hon tyckte inte om det sättet, hon ville vara mer ödmjuk. Men när hon speglade sig i denna kvinna så såg hon att hon själv var likadan (fast det förstod hon inte just då) men kanske inte lika elak som den kvinnan brukade vara.

Nu kan det givetvis vara så att personer som man blir väldigt irriterade över kanske beter sig väldigt illa och därför reagerar man med irritation. Men fundera gärna på vad anledningen kan vara och speciellt om det händer ofta. I Lenas fall så handlade det om att hennes morbror hade varit väldigt auktoritär mot henne när hon var liten, hon var väldigt rädd för honom. Det kan vara anledningen till att hon känner som hon gör mot dem som är auktoritära och så att hon kanske är lite auktoritär själv ☺.

Jag önskar dig en underbar helg!

Med ljus och värme
Jeanette