Vad skulle du ha gjort?

Jeanette Byström GreinOkategoriserade

Jag kommer att tänka på en del händelser som inträffade efter att Nathalie hade gått vidare till en annan dimension. Liknande händelser som jag kommer att skriva om hände vid ett flertal tillfällen.

En dag var jag i stan för att handla. Jag kommer och går storgatan fram. Längre fram ser jag en bekant som kommer och går mot mig. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det skulle vara roligt att pratat med henne en stund. Så plötsligt ser jag bara hur hon tvärvänder när hon ser mig och går in i en av tvärgatorna. Detta var första gången som jag råkade på detta att de som jag kände undvek mig, min man råkade ut för samma sak. En god vän till min man sa efter ett långt tag, efter att Nathalie inte längre fanns, att han inte visste vad han skulle säga till oss så därför lät han bli.

Vid ett annat tillfälle var jag ute och handlade kläder åt Robin. När jag står och tittar bland kläderna så ser jag två bekanta som jag kände stå en bit längre bort som även de tittade på kläder. Jag skulle precis gå till dem, efter att jag hade hängt tillbaka ett klädesplagg. Men då var båda borta. Jag blev så paff eftersom det hade gått så fort och jag var inte alls långt ifrån dem. Jag hann se att den ena såg att jag var där.

Fler liknande situationer var jag med om. Jag tro att anledningen var att de tyckte att det skulle bli för jobbigt att bemöta mig eftersom Nathalie gått bort. De visste inte vad de skulle säga eller hur de skulle bete sig. Jag dömer ingen för jag förstår att det är svårt i liknande situationer som de aldrig varit med om tidigare, att veta hur man ska agera eller vad man ska säga till den som sörjer. Man kanske funderar på om man bara ska gå fram och beklaga sorgen, gå fram och låtsas som om man inte vet någonting, man kanske är rädd för att den sörjande ska börja gråta och det gör att man blir osäker och inte vågar gå fram… Hur skulle du gjort i liknande situationer?

Det är inget farligt att prata med någon som sörjer. Det blir givetvis jobbigt för en stund. Men tänk då på vad den sörjande går igenom, om du tycker att det blir jobbigt för dig. Det är bara att gå fram och ge den sörjande en kram och säga att man har hört vad som hänt, att man tänker på dem… man kan gråta tillsammans. Orkar man inte ta kontakt så kan man alltid skicka ett kort och beklaga sorgen.

Det kan också bli ”plumpa” saker som folk säger eller gör, som Lena sa. Lena, en kvinna jag mötte på BB berättade om en händelse som hon hade varit med om när hennes son dog. Hon hade fyra barn innan denne son föddes och som inte fick leva längre. En kvinna kommer fram till Lena och vill liksom trösta henne när Lena gråter och är väldigt ledsen över att hon mist sin son och säger ”Men du har ju dina fyra andra barn kvar i livet.” Lena blev arg och sa ”Jamen om jag skulle säga till dig att det gör ju ingenting att Pär dog för du har ju Karin och Lisa kvar i livet, hur skulle det kännas, tycker du.” Kvinnan gick i väg, hon ville bara försöka att trösta. Lena var så fylld av sorg och kunde inte riktigt förstå att kvinnan bara ville vara snäll. Som jag skrivit tidigare så är det svårt att förstå hur det känns när man till exempel mist ett barn. Man kan inte ens föreställa sig hur det skulle kännas, för det går inte.

När jag var gravid igen så träffade jag på en kvinna som jag kände. Jag nämnde för henne att vi inte visste vad vi skulle kalla barnet om det blev en flicka, eftersom vi tyckte om namnet Nathalie så mycket. Hon svarade då ”Jamen hon kan väl också heta Nathalie .” Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara men sa något i stil med att det inte gick eftersom Nathalie var ju död och hennes namn kunde vi inte använda igen. Då kändes det väldigt konstigt när kvinnan sa så. Jag blev inte arg eller irriterad, jag förstod att kvinnan bara ville trösta.

Jag tycker inte att vi ska döma andra för att de säger plumpa saker eller beter sig konstigt. Situationen är obekväm och de har kanske aldrig varit med om något liknande därför kan det lätt bli lite konstigt på olika sätt. I nästa text så tar jag upp mer saker jag skrivit om i boken.

Ha det gott!